כשאנחנו חושבים על אשפוז כתוצאה ממחלה, חבלה, פציעה או כל סיבה אחרת, אנחנו נוטים לחשוב על תקופה מסוימת אותה צריך להעביר בבית חולים, בחדר שנמצא במחלקה המתאימה לפי סוג הטיפול שצריך לעבור, כשבחדר נמצאים בדרך כלל חולים נוספים, ואז מקבלים טיפול מהרופאים והאחיות במחלקה.
אך עם השנים אנחנו יכולים לראות שינוי מסוים בתחום, במקרים רבים אנשים בוחרים דווקא באופציה של אשפוז ביתי. כפי שנראה בהמשך המאמר, זה קורה במקרים מסוימים ובהתאם לתנאים שיכולים להתקיים.
הרעיון של אשפוז ביתי הוא, במקום להעביר את החולה אל בית החולים, משאירים אותו בבית ודואגים להפוך את החדר בו הוא שוכב, לחדר אשפוז עם כל התנאים הנדרשים לשם כך, כולל מכשור רפואי, אמצעי טיפול וכן דואגים שאחות או רופא יגיעו אליו לטפל בו, בנוסף לטיפול שהוא יקבל מבני המשפחה.
מתי נהוג להשתמש באופציה של אשפוז ביתי
יש כמה מקרים בהם נהוג להשתמש באופציה זו. ראשית, כאשר מדובר על אדם מבוגר מאוד או חולה מאוד, אשר כל מעבר שלו לבית חולים יכול רק להחמיר את מצבו. בין אם זה בגלל עניין הניידות ובין אם זה בגלל שבבתי חולים נמצאים חולים נוספים ואלה עלולים לגרום להחמרה במצבו (העברה של חיידקים).
שנית, כאשר יש בידיי המטופל אופציה כלכלית לטיפול ביתי. אם יש את היכולת לממן גם את המכשור הרפואי הנדרש וגם את כל מה שכרוך בצוות המטפלים, אז ייתכן מאוד שהוא יעדיף טיפול ביתי ולא טיפול בבית חולים. צריך לומר במקרים רבים מדובר באנשים מפורסמים שמעדיפים לא להיות מקור לעניין ותשומת לב בבית החולים ולכן הם בוחרים להשתמש באפשרות של אשפוז ביתי.
שלישית, אשפוז ביתי הוא פתרון במקרה שמדובר באנשים שמתגוררים במקומות רחוקים. כלומר, אנשים שאינם מתגוררים קרוב לבית חולים ויש בעיה מסוימת להעביר אותם בכל פעם, ייתכן והאופציה של אשפוז ביתי יכולה לעזור להם.
צריך לציין פה נקודה נוספת, אם יש אפשרות וכל התנאים אכן מתקיימים, אשפוז ביתי הוא עדיף על אשפוז בבית חולים בכל הקשור לעניין המנטאלי. ברור מאליו שאדם בביתו שלו ירגיש הרבה יותר נוח והרבה יותר בטוח מאשר בבית חולים ולכן ייתכן מאוד שהאופציה הזאת עדיפה על פני טיפול בבית חולים עם כל מה שכרוך בכך.
מקרים נפוצים שבהם מבצעים אישפוז ביתי:
– החולה שוחרר מבית החולים וזקוק לטיפול בביתו.
– מצבו של החולה מחייב אותם להישאר בבית.
– המטופל סובל ממצב כרוני וזקוק לטיפול קבוע.
– מצבו של החולה מחייב אותם להישאר בבית לצורך שיקום או החלמה.
מה לגבי אשפוז בית פסיכיאטרי? האם אפשרי?
אשפוז בית פסיכיאטרי מהווה אלטרנטיבה חשובה לאשפוז הסטנדרטי במחלקות פסיכיאטריות של בתי חולים. המודל הזה מאפשר למטופלים להישאר בסביבתם המוכרת והנוחה של הבית, תוך קבלת טיפול פסיכיאטרי אינטנסיבי וממוקד. השירות כולל בדרך כלל ביקורים קבועים של צוות רפואי מקצועי, הכולל פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ואחיות פסיכיאטריות, אשר מספקים תמיכה רפואית ורגשית, טיפול בתרופות והדרכה למשפחה.
היתרונות של אשפוז ביתי פסיכיאטרי רבים וכוללים את הקטנת הסטיגמה הקשורה באשפוז פסיכיאטרי, האפשרות לשמור על קשר קרוב יותר עם המשפחה והחברים, והתאמה אישית של הטיפול לצרכים הייחודיים של המטופל. כמו כן, המטופל מקבל טיפול רציף ומותאם אישית, מה שמסייע בשיפור התפקוד היומיומי ובהקלה על המעבר לחיים נורמטיביים לאחר התמודדות עם משבר פסיכיאטרי.
למרות היתרונות, ישנם גם אתגרים בהפעלת תוכנית אשפוז ביתי פסיכיאטרי, כולל הצורך במשאבים רבים, הכשרה מיוחדת של הצוות הרפואי, והתאמה לצרכים הספציפיים של כל מטופל. עם זאת, כאשר מושם בפועל באופן מתוכנן ומקצועי, אשפוז ביתי פסיכיאטרי יכול להוות פתרון יעיל ואנושי לאנשים הזקוקים לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, תוך שמירה על קשרם עם הסביבה התומכת שלהם.
מה צריך בשביל שתוכלו להתאשפז בבית?
כאמור, בשביל ליהנות מאשפוז ביתי, צריך ליהנות שתנאים מסוימים יתקיימו. התנאי הראשון הוא שהמקום יאפשר זאת, כלומר שיהיה חדר מספיק גדול לאשפז את החולה, שיהיה ניתן להכניס אליו את כל הציוד והמכשירים הנדרשים, שבני המשפחה יוכלו להשגיח ולטפל בחולה ועוד.
במידה והחולה יכול להסתובב רק באמצעות כיסא גלגלים יש לדאוג שהבית או לפחות החדרים שבשימוש החולה יהיו נגישים וניתן יהיה לעבור מחדר לחדר באמצעות הכיסא במידה וצריך.
התנאי השני הוא כלכלי, שתהיה אפשרות כזו מבחינה כלכלית, בין אם זה אומר לשכור את כל מה שצריך, כולל ציוד וכוח אדם, וכן שתהיה אפשרות לאורך זמן להחזיק אותו בבית. סביר להניח שמבחינת היבטים מסוימים זה חסכוני יותר מאשר אשפוז בבית חולים, אך צריך לזכור שעל אשפוז כזה לא משלמים אלא הקופה משלמת, ועל אשפוז ביתי, יש דברים מסוימים, למשל ימי עבודה וכדומה, שאיש לא ישלם לנו עליהם.
בדרך כלל אשפוז ביתי יתבצע רק באישור של רופאים או לפחות תוך הסכמתם, אם הם לא ממליצים על כך מסיבות שונות, בעיקר היעדר יכולת לפקח על מצבו והיעדר יכולת להשתמש בכלים מסוימים, אזי שאין ברירה אלא להשתמש באופציה המסורתית של אשפוז בבית חולים, אם יש אפשרות, אז אשפוז בבית הוא בהחלט אופציה ראויה שחשוב לדון בה.
חשוב להתכונן עם כל הדברים שצריכים מראש
חשוב להתכונן לאשפוז בבית. לא מדובר רק במטופל, אלא גם במשפחתו ובמטפלים שלו. בתי חולים הם לרוב סביבות מלחיצות והכנה לאשפוז ביתי יכולה לסייע לבריאותו של המטופל לפני, במהלך ואחרי שהותו בבית החולים.
חלק מהדברים שאתה צריך להכין הם:
- התעדכן מה יקרה במהלך שהותך בבית החולים: מהן זכויותיך, מי יהיה המטפל שלך, איך מתקשרים איתם?
- היכונו לכל סיבוכים אפשריים שעלולים להיווצר: הכינו ערכת חירום עם תרופות, ציוד רפואי ופרטי התקשרות של רופאים וספקים רפואיים.
- תדאגו שיהיה מספיק אוכל ושתיה בבית במקרה ותצטרכו להישאר בבית לבד.
- צרו רשימה של כל התרופות, המכשירים הרפואיים והציוד שלך.
- הקפידו לכלול את כל הפרטים כמו מינון ותדירות, כדי שתוכלו להיות בטוחים שיש לכם הכל בהישג יד בבוא העת.
- כמו כן, אם יש לך אלרגיות או הגבלות תזונתיות ספציפיות, הקפד לכלול אותן ברשימה שלך.
- אם אתה משתמש בציוד רפואי ביתי כלשהו כמו מיכלי חמצן או נבולייזרים, כלול גם אותם.
בקלינטיקה תוכלו לקבל שלל אפשרויות לאישפוז ביתי, התקשרו היום למומחים שלנו וקבלו הצעה שלא תוכלו לסרב לה.