טיפול בנחירות

נחירות הן הפרעת שינה נפוצה שבה הרקמות הרכות בחלק האחורי של הגרון רוטטות, מה שגורם לנחירות.

נחירות יכולות להיות מביכות ובעייתיות הן עבור הנוחר והן עבור בן זוגם למיטה. מחקרים מראים שאחד מכל עשרה אנשים נוחר. נחירות נגרמות על ידי חסימה של דרכי הנשימה או על ידי נשימה דרך הפה ולא דרך האף. לרוב זה תוצאה של השמנת יתר, דום נשימה בשינה, גודש באף, עישון, צריכת אלכוהול או אלרגיות.

נחירות יכולות להוביל להרבה בעיות כמו מחלות לב, לחץ דם גבוה ושבץ מוחי.

ישנם שני סוגים עיקריים של נחירות: נחירות בפה סגור ונחירות דרך האף. ההבדל בין שני אלה נקבע לפי המקום שבו מתרחשת החסימה. אם זה במעברי האף, אז זה יגרום לנחירות דרך האף. אם זה בפה, אז זה יגרום לנחירות בפה סגור.

עבור רוב האנשים, נחירות הן בעיה נפוצה ומינורית שלעתים קרובות מתעלמים ממנה. אבל עבור אנשים מסוימים זה יכול להיות בעיה רצינית.

זוג ישן כשהגבר נוחר והאישה לא מצליחה להירדם

טיפים שיכולים לעזור להקלה או למניעת נחירות

  • לרדת במשקל: עודף משקל או השמנת יתר עלולים להוביל להצטברות של רקמות נוספות ושומן בגרון ובצוואר. זה יקשה עליך לנשום דרך האף והפה בו זמנית, מה שגורם לנחירות.
  • שינה על הצד: יש להשיג תנוחת שינה טובה יותר על ידי שמירה על הראש והצוואר במצב ניטרלי. שינה מהצד גם מועילה שכן היא מפחיתה את הנזק לעמוד השדרה.
  • צמצם את צריכת האלכוהול: צריכת אלכוהול עלולה לשבש את דפוסי הנשימה בשינה בגלל ההשפעות המרגיעות שלה שמרגיעות את השרירים בגרון. מעכבדגל במהלך השינה שמניע לנשום דרך האף ולא דרך הפה, מה שמחמיר את בעיות הנחירות.
  • הפסקת עישון: עישון תורם משמעותית לבעיית נחירות ודום נשימה בשינה. 

האם יש הבדל בין בנחירות בין נשים לגברים?

זה נכון שנחירות אצל גברים ונחירות אצל נשים אינן זהות. ישנם מספר גורמים שמובילים להבדל זה.

מחקרים מראים כי האנטומיה של נשים שונה מזו של גברים, ולכן יש סיכוי גבוה יותר שהן יסבלו מדום נשימה חסימתי בשינה הגורם לנחירות.

  1. מין: לנשים יש בדרך כלל פתח גרון קטן יותר, מה שעלול להוביל לסיכוי גבוה יותר לנחירות מכיוון שהופך קשה יותר לאוויר לזרום דרך הגרון.
  2. הורמונים: הורמונים יכולים גם לשחק תפקיד בכמה אתה נוחר. לדוגמה, נשים בהריון או שעברו גיל המעבר חוות בדרך כלל מקרים חמורים יותר של דום נשימה בשינה מאז ההורמונים שלהן משתנים.
  3. מתח: מתח יכול גם לגרום לאנשים משני המינים לחוות אפיזודות תכופות יותר של נחירות מכיוון שהוא גורם לך לעצור את הנשימה כשאתה בלחץ והנשימה מתחילה שוב כשהיא רגועה.

יש גם הבדל בתדירות הנחירות אצל גברים ונשים. אצל גברים, התדר הוא בסביבות 50-60 הרץ, בעוד שלנשים הוא סביב 25-30 הרץ.

טיפול בנחירות באמצעות CPAP

הטיפול הנפוץ ביותר לנחירות הוא שימוש במכונת CPAP (לחץ אוויר חיובי מתמשך). מכונה זו פועלת על ידי מתן זרימה מתמדת של אוויר כדי לשמור על צינור הנשימה פתוח ולמנוע את הרעידות הגורמות לנחירות. חשוב להזכיר כאן שלא כל המטופלים עשויים להצליח בטיפול זה עקב אי נוחות פיזית או גורמים אחרים כגון אלרגיות המפריעות לאיכות השינה.

אנשים רבים סובלים מדום נשימה חסימתי בשינה, מצב שבו דרכי הנשימה קורסות שוב ושוב במהלך השינה. במקרים רבים, האדם ינחר כי הוא או היא מנסים לנשום דרך נתיב אוויר חסום חלקית.

מכשיר CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) מספק לחץ אוויר כדי לעזור לשמור על דרכי הנשימה פתוחות במהלך השינה. הלחץ ימנע מהלשון ומרקמות רכות אחרות לחסום את הגרון, המהווה גורם מרכזי לנחירות.

מכשירי CPAP משמשים לטיפול בסוגים שונים של נחירות, כולל:

– דום נשימה חסימתי בשינה

– תסמונת התנגדות דרכי האוויר העליונות

– הפרעות נשימה באף

– תוצאות בדיקות אחזור שינה מרובות

ישנם טיפולים אלטרנטיביים זמינים גם כן – למשל, ניתוח או התקנים לקידום הלסת התחתונה – אך שיטות אלו מגיעות עם סט משלהן של סיכונים ותופעות לוואי שיש לקחת בחשבון

לנחירות יש פתרון – התייעצו עם רופא המשפחה שלכם. אחד מהמכשירים לטיפול בנחירות הינו CPAP. לעמוד ה CPAP שלנו.