ה- Spo2 הוא מדד לאחוז החמצן בדם, והוא משמש לזיהוי ואבחון של בעיות נשימה
מדידת SPO2 היא אחת המדידות השכיחות ביותר בניטור נשימתי, מדידה זו מספקת תמונת מצב ראשונית וחיונית לתפקודו הנשימתי של המטופל.
המדידה נערכת באמצעות מכשיר הנקרא אוקסימטר דופק (מד סטורציה), המוצמד למטופל בצורה לא פולשנית ופשוטה (בדרך כלל קליפס המוצמד לאצבע או לתנוך המטופל).
spo2 משמש ככלי חשוב לניטור בריאותם של אנשים. לדוגמה, ניתן להשתמש בהם כדי לבדוק אם תינוקות מקבלים מספיק חמצן, או לבחון עד כמה אנשים מגיבים לטיפול במצבי ריאה כמו COPD. ואסטמה
רמת החמצן בדם נמדדת לפי נפח תאי הדם האדומים הנושאים אותו דרך רקמת הגוף ומודדים כמה אור נספג בתאים אלה על ידי אוקסימוגלובין ודאוקסיהמוגלובין, היחס בין שתי המדידות הללו קובע את אחוז ההמוגלובין המחומצן בדם, שניתן לתרגם אותו לרמת חמצן בדם. אוקסימטר דופק משתמש בגלי אור יחד עם גלי קול כדי למדוד את כמות החמצן בזרם הדם ולייצר מספר בין 0% ל -100.
המדידה יכולה להיות נקודתית או רציפה תלוי במצבו של המטופל.
מהם ערכים תקינים / נורמליים לבדיקת SpO2?
הערכים הנורמליים לבדיקת SpO2 שונים למבוגרים ולילדים.
בדרך כלל ערך סיטורציה תקין הינו 97% ומעלה, כמובן הערך התקין משתנה בהתאם למצבו הקליני של המטופל.
באופן כללי, SpO2 של פחות מ -90% נחשב לסיכון נמוך. SpO2 של פחות מ 80% יכול להיות מסכן חיים.
מה קורה כשרמת החמצן בדם יורדת
כאשר רמת החמצן בדם יורדת מתרחש מצב של היפוקסיה, היפוקסיה היא מצב בו רמת החמצן בדם יורדת. זה יכול להיגרם ממספר סיבות, כולל טראומה, שבץ ואי ספיקת לב. המוח רגיש במיוחד לרמות חמצן נמוכות ויכול להוביל במהירות לנזק בריאותי בלתי הפיך ולעיתים אף למוות.
התסמינים המתרחשים עם היפוקסיה כוללים:
– סחרחורת – קוצר נשימה – עייפות/חולשה/חוסר אנרגיה
– בלבול או חוסר התמצאות
– כאב ראש או סחרחורת או סחרחורת
התוצאה הראשונה של היפוקסיה היא שהיא מפחיתה את רמת ההכרה או הערנות שלכם. לכן, אנשים הסובלים ממצב זה נוטים פחות לדאוג לעצמם או אפילו להכיר בכך שהם סובלים ממצב מסכן חיים זה.
ישנן סיבות רבות לירידה זו ברמות החמצן. אחד מהם הוא כישלון של מערכת הנשימה במתן מספיק חמצן לריאות ולתאי הדם. זה יכול להיגרם גם מחוסר תנועה באוויר או קלט ממחלת ריאות או גידול.
כיצד ניתן לעזור למטופלים עם רמת חמצן נמוך
ישנם מגוון של מכשירים רפואיים שיכולים לעזור למטופלים בעלי רמת חמצן נמוך, ממחוללי חמצן, ועד אמבו להנשמה ידנית ומכונות הנשמה. רוב המכשירים הרפואיים הללו ימצאו בבתי החולים ומטופלים יחוברו אליהם כאשר הם במצוקת חמצן, בנוסף ישנם מכשירים שניתן לרכוש עבור טיפול ביתי כדי להקל על מצוקות חמצן.
** הנכתב כאן איננו תחליף לייעוץ רפואי – אם אתם סובלים מרמת חמצן נמוכה יש להתייעץ עם רופא ***