מכשיר לטיפול בדום נשימה בשינה

CPAP הינו מכשיר אשר נמצא אתנו כבר שנים רבות ומשמש למניעת מצב של דום נשימה. הפעולה של דום נשימה מכשיר זה אינה מסובכת במיוחד ולמעשה כל מה שהוא עושה זה להזרים אוויר בלחץ היישר אל תוך מערכת הנשימה ושמירה על נתיב פתוח לנשימה. כיום זוהי הדרך היעילה ביותר על מנת למנוע את התופעות הנ"ל ומומלץ מאוד לברר מידע בתחום זה. השימוש במכשיר משפר מאוד את איכות חייהם של חולים רבים והם יכולים לישות באופן רציף וללא סכנת חנק או דום נשימה.

מהו דום נשימה

דום נשימה הוא תסמונת אשר מתבטאת בצניחות וחסימות ללא הרף של דרכי הנשימה. עובדה זו גורמת להפסקות שינה רבות במהלך הלילה ומניעת שינה רציפה ובריאה  בקרב הסובלים מהבעיה. בנוסף לכך, חסימות האוויר גורמות גם לנחירות, חרחורים וירידה ברמה של החמצן אשר נמצא במערכת הדם. היקיצות הרבות הופכות את החולה במחלה למעין זומבי שזקוק תמיד לשעות שינה נוספות והוא מוצא את עצמו נרדם בכל מקום אפשרי, גם כאשר מדובר בסכנה של ממש כמו למשל בנהיגה.

מה קורה בעולם

התופעה של דום נשימה היה אחת הקורמים המרכזיים לתחלואה כיום. המספרים מדברים על בין 4%-10% מאוכלוסיית הגברים ברחבי העולם שלוקה בתסמונת ו2%-5% בקרב הנשים ברחבי העולם. היות שמדובר באנשים רבים מאוד ישנו צורך להגביר את המודעות לנושא ולפתח עוד ועוד מכשירים וטיפולים על מנת לפתור את הבעיה.

האם אפשר לטפל בבעיה?

כיום אין טיפול של ממש לבעיה אך שימוש במכשיר מונע דום נשימה טיפול טבעי. ישנם כמובן גורמי סיכון שונים אשר עשויים לתרום להתפתחות של בעיות נשימה. בין השאר ניתן למנות את ההשמנה, עישון סיגריות, שתיית אלכוהול ולעיתים אפילו גנטיקה. במקביל לשימוש במכשיר סיפאפ אפשר להתחיל בשינוי של הרגלי התזונה שלכם. כמו כן, גמילה מעישון עשויה לשפר מאוד את מצב השינה. ולבסוף, ניתן גם לשנות את הרגלי התזונה קרי צריכה מופחתת של מזון מטוגן, אכילה בשעות מסודרות והפחתה של צריכת הסוכר יסייעו מאוד ויביאו לתחושת הקלה ובריאות.

איך מאבחנים?

רמת החמצן בדם היא עניין חשוב מאוד לעקוב אחריו, מכיוון שכאשר היא יורדת באופן משמעותי אז קיימת סכנת חיים של ממש. מכשיר הסיפאפ מחזיק את המטופל המצב קבוע של מעבר אוויר סדיר ובכך מונע את הסכנה. אם ישנן חשד לתסמונת דום נשימה חשוב לגשת לבדיקה במעבדת שינה מיוחדת אשר בין כותליה תתקיים תצפית ממושכת על המטופל. המטופל יגיע אל המעבדה בערב ויעביר בה את הלילה. במהלך הלילה מכשירים שונים ינטרו את מצבו ויספקו את כל המידע הדרוש על מנת להבין מה מצבו. זוהי השיטה המקובלת כיום והיא בטוחה, ואין כל צורך לחשושו ממנה. אלקטרודות אשר קולטות את גלי המוח של המטופל יחוברו אליו ובנוסף ייבדק מצב הדופק, כמות החמצן בדם, תנועות השרירים שאחראים על הנשימה, נחירות ועוד. במהלך הבדיקה יספרו את מספר הפעמים שבהם התעורר המטופל בלילה וכך ניתן יהיה לדעת כמה זמן נמשכה השינה באמת. רק לאחר הבדיקה של כל הנתונים אפשר יהיה לקבוע מה היא חומרת המצב והאם מדובר בדום שינה מתון או אולי במצב בינוני או חמור. מה שיקבע את התוצאה הם מספר המפעמים שהמטופח יתעורר במהלך הלילה. ישנו כיום מגוון של מכשירי סיפאפ ומסכות. מטופל אשר אובחן על ידי רופא יקבל התאמה ויעוץ ולעיתים יקבל גם מכשיר לשימוש ביתי להתנסות. כדאי לזכור שקופות החולים מסבסדות חלק ניכר מהקניה.